جمعه ٣٠ شهريور ١٣٩٧

"گوش سپردن"، سلامت روان و اعتیاد

به بهانه شعار امسال دفتر کنترل مواد و جرم سازمان ملل(UNODC) در روز جهانی مقابله با مصرف مواد ( 26 ژوئن)

پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند:

اَکثِرُوا مِنْ قُبْلَةِ اَوْلادِکُمْ فَاِنَّ لَکُمْ بِکُلِّ قُبْلَةٍ دَرَجَةً.

فرزندان خود را بسیار ببوسید زیرا برای شما در هر بوسیدن درجه‌ای است.

در روزهایی قرار داریم که چند روزی از روز جهانی مقابله با مصرف مواد گذشته و مصادف شدن آن با مسابقات جام جهانی فوتبال بر اهمیت آن سایه افکنده.  به همین مناسبت امسال، دفتر کنترل مواد و جرم سازمان ملل، شعار خود را اول گوش سپردن به کودکان و نوجوانان(Listen FIRST)   اعلام کرده است.

مفهومی پراهمیت که هر چند در وهله اول ارتباط آن با اعتیاد بچشم نمی آید ولی با در نظر گرفتن رویکرد "روانشناسی رشد" اهمیت این شعار آشکار می گردد.

چرا گوش سپردن به فرزندان مهم است؟ در این شعار چه مضامینی نهفته است؟

الف- خانواده قدرتمندترین نهاد اجتماعی در رشد و تربیت کودکان است. نوزاد در محیط خانواده به مفهوم خویشتن پی می برد، واکنشهای والدین چه گرم و با محبت و چه سرد و عاری از محبت، اولین مفاهیم و تصاویر ذهنی کودک از دنیایی را که پا به آن گذاشته است را شکل می دهد. دنیایی که یا باید به آن اعتماد کرد یا با تردید و بی اعتمادی آن را پیمود. سالهاست که روانشناسان و صاحب نظران تعلیم و تربیت بر جایگاه و اهمیت والدین در شکل دهی شخصیت و رفتار فرزندان صحه گذاشته اند. از این رو انتخاب این شعار اول به فرزندانتان گوش بسپارید تاکیدی است چند باره بر اهمیت آن.

ب- گوش دادن، توجه کردن، پذیرفتن، در آغوش کشیدن، محبت کردن، احترام گذاشتن، صبور بودن، مدارا کردن، تشویق و تایید کردن فرزندان، از بدیهی ترین اصول حاکم بر روابط متقابل والدین و فرزندان است. اگر خواهان فرزندانی مستقل، امیدوار، سالم، پر شور، همدل و سازگار هستیم، گوش فراسپردن به آنها و کسب نظرات آنان اولین گام به منظور بنیان نهادن " خودپنداره ای" مثبت و استوار است. تاکید صاحب نظران علوم رفتاری و اجتماعی، نه بر خانواده "سخت گیر" و یا "سهل گیر"، که بر خانواده ای مقتدر و ناظر بر رفتار فرزندان است. خانواده مقتدر محبت و احترام را از فرزند خود دریغ نمی کند، به او گوش می سپارد و در عین حمایت و همدلی، انتظارات خود را نیز به صراحت بیان می کند.

ج. مروری بر سوابق خانوادگی بیماران دچار انواع اختلالات روانی، افراد دچار کمبود اعتماد به نفس، نگران و مضطرب، پرخاشگر و عصبانی، تحریک پذیر و بی قرار، ناسازگار و غیر منعطف، افسرده و خمود ، آشفته و بی سامان، و در نهایت درگیر در اعتیاد و وابستگی، به صراحت به رشد آنان در خانواده هایی پر تنش، با روابط معیوب، متزلزل، خصومت آمیز و سرکوب کننده، تنبیه گر و آزار دهنده اشاره دارد.

د. پیشگیری از مصرف مواد و اعتیاد میسر نیست مگر با مشارکت کردن خانواده ها چنان که درمان نیز همین طور. بهبود روابط میان والدین و همچنین روابط میان والدین با فرزندان از ارکان هر نوع اقدام پیشگیری از آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد است. تحقیقات نشان می دهد در برنامه های موفق در پیشگیری اولیه از مصرف مواد همواره سه عامل باید در نظر گرفته شود؛ نوجوان، خانواده و مدرسه. چنین برنامه هایی تاثیرگذار تر و در بلند مدت نیز موفق تر عمل می کنند. به معنایی دیگر، برخورداری از حس "تعلق و پیوند" با خانواده و مدرسه، تضمین کننده سلامت روان در دوران کودکی و نوجوانی است.

دکتر فرهاد طارمیان

ریس مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد

١٤:١٩ - دوشنبه ١١ تير ١٣٩٧    /    عدد : ١٢١٦٨    /    تعداد نمایش : ١٠٢

خروج